søndag 23. januar 2011

Japan fortsatt verdensmester

Japan er fortsatt verdensmester i fotball etter 3-2 over Qatar på fredag. Det dreier seg om det uoffisielle verdensmesterskapet, må vite. Fullstendig meningsløst, selvsagt, men veldig morsomt.

Dette "mesterskapet" følger samme prinsipp som VM i proffboksing, og hver kamp som involverer den regjerende mesteren er en tittelkamp. Mennene bak idéen startet med tidenes første landskamp, mellom England og Skottland i 1872. Den endte uavgjort, men i neste kamp vant England og ble kronet til verdensmester - om enn over 120 år senere. I neste kamp vant Skottland tittelen tilbake, og slik gikk det slag i slag til Nederland tok tittelen fra Sverige i 2008, over 800 kamper senere. Der slutter oversikta på RSSSFs side, så jeg måtte ta saken i egne hender.

Nederland tapte ikke før VM-finalen - den ekte - i Sør-Afrika, da Spania altså ble både offisiell og veldig uoffisiell verdensmester. Det gikk derimot bare en måneds tid før de tapte for Argentina, som igjen ble dukket av Japan. Og etter å ha holdt stand mot Sør-Korea, Jordan, Syria og Saudi-Arabia, var de klare for ny tittelkamp mot Qatar, vertskapet for VM 2022, i Doha på fredag. Japan greide altså brasene, og blir nå utfordret av Montenegro i mars.

Qatar derimot føyer seg inn i lista over land som aldri har vunnet en tittelkamp i det uoffisielle verdensmesterskapet. Norge er også på denne lista - med 11 mislykka forsøk, sist mot Nederland i 2009. Av fotballstorheter som derimot har vært uoffisielle verdensmestere, finner vi Georgia (2007), Angola (2005) og De nederlandske antiller (1963).