Substantiv + substantiv = ett ord. Dette er en enkel og absolutt regel i norsk. Derfor heter det lommebok og bordlampe, og ikke lomme bok eller bord lampe. Likevel skriver veldig mange - og stadig flere - slike ord som to ord. Ofte får PC-bruk og retteprogrammer skylda for at sånne feil er så vanlige, men jeg tror at en god porsjon sløvhet også spiller inn. Vi som er over 30 skrev tross alt disse ordene helt perfekt før PC-ene kom.
Søketjenesten Bedriftsøket, som stadig reklamerer på TV, har tilsynelatende full kontroll og setter substantivene sammen til ett ord. Men - og det er et stort men - bedrift trenger en fuge-s når det er første ledd i en sammensetning. Det heter bedriftsleder, bedriftsregnskap og - ikke minst - bedriftssøk.
Klassiske bedriftsøk/firmagamper. (CC: neenahhistory) |
Et bedriftsøk er noe annet. Det er et bedrifts-øk, altså en sliten, gammel hest som jobber for en bedrift, noe som var et langt vanligere syn før 2. verdenskrig. Da hadde mange bedrifter behov for øk til varetransport, bl.a. bryggeriene, som på bildet. Sammenhengen mellom internett og øk er derimot ikke åpenbar, i alle fall ikke for meg.
Nå er det selvsagt mulig at firmaet driver med mer enn jeg vet, for eksempel utleie av øk til å kjøre barna rundt i kjerre på firmapikniker eller en hestekurértjeneste for bedrifter, og i så fall er jo faktisk navnet ganske bra.
Hvis de derimot driver bare med søketjenester på internett, er det i beste fall innovativt å kalle firmaet for Bedriftsøket, eller Firmagampen, som vi kaller det hjemme hos oss. For det er faktisk det samme.